Wat is Salsa?

Wat is Salsa?

Salsa, het Spaanse woord voor saus, is een verzamelnaam voor een aantal uit het Caribisch gebied komende dans-/muziekstijlen. Denk hierbij aan Son, Merengue, Bachata en Cha-Cha-Cha Cubana. Maar de meeste mensen bedoelen met Salsa de muziek en dans, zoals die in Cuba is ontstaan. 

Van alle Salsa-achtige dansen wordt beweerd, dat de uitbundige heupbeweging in de bordelen is ontstaan. De dames probeerden dansend de heren te verleiden, door zwoel met hun heupen te zwaaien.

De oorsprong van de Salsa ligt in Cuba. Spaanse volksmuziek werd vermengd, met de opzwepende ritmes van de zwarte, oorspronkelijk als slaven uit Afrika geroofde, bevolking. De bands waren meestal klein; een gitarist of pianist, een contra-bassist, een percussionist, en een leadzanger/-zangeres.

 

De liefde is het favoriete onderwerp van de gemiddelde Salsa-tekst. Vaak word de zang van de leadzanger door de overige bandleden herhaald, een soort vraag- en antwoordspel, volgens Afrikaanse traditie. De melodieën en begeleidende akkoordenopbouw hebben dus een Europees karakter, het ritme en de samenzang hebben een Afrikaans karakter. Opvallend is, hoe vrolijk en opgewekt de muziek klinkt, ondanks de moeilijke tijden, die de slaven moeten hebben gehad. Goede voorbeelden van de oorspronkelijke Salsa vind je op de cd’s van de Buena Vista Social Club, Ibrahim Ferrer en Compay Segundo.

Compay Segundo

Omdat veel Latino’s zich in de U.S.A. vestigden (vooral in Miami, Los Angeles en New-York), ontstond er een tweede versmelting, namelijk die van de Jazz en de Salsa. Vooral de blazers (trompettisten, saxofonisten, e.d.) werden aan de Salsa toegevoegd. De ritmes werden sneller en gecompliceerder, o.a. ook door toevoeging van extra percussionisten. Ook werden de muziekinstrumenten geavanceerder; de contra-bas werd vervangen door de elektrisch versterkte basgitaar, de pianist ging over op een keyboard, de gitarist kocht een elektrische gitaar, enz., enz..

Salsa was, als dans, oorspronkelijk niet ingewikkeld. In de U.S.A. werd de dansstijl echter gemengd met o.a. Rock & Roll- en stijldanstechnieken. Er steeds meer trucs en draaien toegevoegd. 

Zowel voor het spelen van de muziek, als voor het dansen op de muziek is de telling van belang. De telling geeft immers de structuur van de muziek aan.

De Salsa is een 8/4 (achtkwarts) maat, dat wil zeggen, dat 1 maat muziek wordt verdeeld in 8 kleine stukjes. In die 8 stukjes wordt b.v. een zanglijn gezongen, een baslijn, een percussiepatroon, en/of een stukje pianobegeleiding gespeeld. De instrumenten houden de voor de Salsa specifieke patronen aan, die om de acht tellen, zij het met een variatie, worden herhaald. Een aantal (meestal 4 of 8) van die maten van 8 tellen vormen samen een intro, couplet, refrein, brug of ending.

Eénvoudig gezegd: Salsa-muziek is opgebouwd uit blokjes van 8 tellen. De telling is dus als volgt: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 1, 2, 3, enz, enz...

Bij het dansen zijn de 4e en 8e tel een rustmoment, d.w.z. dat men op dat moment niet stapt, maar even stilhoudt. De telling verandert hierdoor in 1, 2, 3, ., 5, 6, 7, ., 1, 2, 3, ., 5, 6, 7, ., 1, 2, 3, enz.. Voor de dames geldt, dat het inzetten van draaien meestal gebeurt op de 5e tel.

Soms wordt de telling omwille van de duidelijkheid veréénvoudigd tot 1, 2, 3, ., 1, 2, 3, ., 1, 2, 3, enz...

Tel 1 2 3 4 5 6 7 8
Heer L R L   R L R  
Dame R L R   L R L  

Basisstappen: (L=links, R=rechts)

 

 

4Salsa-Party

 

info@4salsa.nl

06 111 30 175